Meditatie Opleiding

Meditatie Instituut Nederland
19-10-2024
09:00
Amsterdam
Noord-Holland
€ 3420,00
meditatie


Meditatie Instituut Nederland start ieder jaar met een Opleiding Meditatieleraar. Deze opleiding is erkend door het KTNO en Meditatie Instituut Nederland is een CRKBO geregistreerde instelling.

De opleiding duurt 1,5 jaar en naast dat je wordt opgeleid tot meditatieleraar, is deze opleiding ook gericht op je eigen proces. Je gaat aan de slag met een verscheidenheid aan methodes. Niet alleen uiteenlopende meditatietechnieken, maar ook:
- verbonden ademwerk;
- zelfcoaching en zelfreflectie methoden
- mindful yoga
- methoden om te ontspannen
- lichaam-bewustzijnsoefeningen
- pranayama- en andere ademtechnieken
- mindfulness methoden
- het zingen van mantra's
- en nog veel meer methoden.

Er wordt diep ingegaan op de boeddhistische psychologie en filosofie door hoofddocent Gerjan Schoemaker en daarnaast gaat gastdocent en Vedanta leraar Vicky Aartsen dieper in op zowel traditionele Vedanta, als ook een stukje Neo-Advaita.

Meditatietechnieken die je onder meer uitgebreid leert tijdens de opleiding, als ook leert doorgeven zijn:
- inzicht-meditatie (ook wel vipassana meditatie)
- concentratie-meditatie (ook wel samatha meditatie)
- liefdevolle vriendelijkheid meditatie (ook wel metta meditatie)
- medevreugde meditatie (ook wel mudita meditatie)
- compassie meditatie (ook wel karuna meditatie)
- gelijkmoedigheid meditatie / innerlijke vrede meditatie (ook wel upekkha meditatie)
- mindfulness oefeningen en meditatievormen
- non-dualiteit meditaties
- zelfonderzoek meditaties
- en nog meer meditatievormen

Er worden diverse zelfonderzoekmethoden gebruikt, met name gebaseerd op de Theravada boeddhistische psychologie en filosofie, als ook filosofie uit tradities meer gericht op non-dualiteit.
De lichaam-bewustzijnsoefeningen zijn er op gericht om enerzijds beter te leren luisteren naar je lichaam en de signalen die het geeft te leren herkennen, als ook een oefening om het lichaam meer tot kalmte te laten brengen.

De opleiding is een transformatief proces van 1,5 jaar, gericht op het opdoen van nieuwe inzichten, het anders in het leven gaan staan, anders kunnen omgaan met de omstandigheden en het leren doorgeven van de psychologie, filosofie en de bijhorende methoden.

Hoofddocent van de opleiding is Gerjan Schoemaker en gastdocenten aan deze opleiding zijn Vicky Aartsen (vedanta lerares), Sanne van Leeuwen (ademcoach) en Tamara van Well (yoga). Mogelijk komt er af en toe nog een extra gastdocent voor specifieke methoden of het toelichten van bepaalde theorie.

De opleiding is een praktijkgerichte opleiding waarbij de focus ligt op de oefeningen en tijdens een lesdag wordt er ook in de basis ingegaan op de theorie die past bij het thema op dat moment. Thuis wordt van je gevraagd om te lezen en vooral ook dagelijks te mediteren en/of andere oefeningen te doen. Dit helpt je om de meditatie ook echt goed in je leven te integreren. Tussen ieder blok wordt je gevraagd om één keer met een paar medestudenten samen te komen om gezamenlijk te oefenen. Indien dit een belemmering is, kan hiervoor in overleg een andere vorm in worden gevonden.

Meer informatie over deze meditatie opleiding: https://meditatieinstituut.nl/meditatie-opleiding/

Bekijk ook de cursus boeddhisme, cursus advaita vedanta en de weekend cursus mediteren.
Evenement / Agenda delen: