Teken Amoghapasha, Boeddha van Compassie (Tibetaanse Kunst) 4d incl. overnachtingen/maalt.

School for Tibetan Buddhist Art
21-03-2024
20:00
Loenen, VELUWE
Gelderland
€375
retreat
workshop


Teken Amoghapasha, de Boeddha van Compassie
21 t/m 24 maart 2024
incl. alle overnachtingen en maaltijden!

Tijdens deze vierdaagse retraite in Boeddhistisch Centrum Maitreya Instituut op de Veluwe leer je deze prachtige Boeddha te tekenen (en wellicht later te schilderen) volgens de traditie van thangka (Tibetaanse rolschilderingen).

Avalokiteshvara (Tib. Chenrezig) is de Bodhisattva van Mededogen/Compassie en wordt gezien als beschermheer van Tibet. Zijn mantra OM MANI PADME HUM is daar dan ook de meest gereciteerde mantra.
De Bodhisattva van Compassie kan in vele vormen verschijnen, en één daarvan is Amoghapasha.
Amoghapasha betekent letterlijk ‘onfeilbare lasso’ en verwijst naar een onfeilbaar mededogen – zoals een lasso die alle levende wezens uit hun lijden ‘trekt’ en ze in een staat van geluk brengt die tot verlichting leidt.

De wens van Lama Zopa Rinpoche
Vijfentwintig jaar geleden begon Lama Zopa Rinpoche de wens te uiten dat een grote schildering van de Boeddha van Mededogen zou worden geschilderd op een 30 meter hoge klif in Nepal, boven Lawudo (een bijzondere retraiteplek waar hij een grote connectie mee heeft), zodat iedereen in de buurt het kon zien. De afgelopen jaren zei Rinpoche specifiek dat het een schildering van Amoghapasha zou moeten zijn.
Nadat Lama Zopa Rinpoche stierf in april 2023 is er hard gewerkt om aan deze wens tegemoet te komen en in nov. 2023 is dit bijzondere en grote project (9,5 x 6,4 meter) voltooid! Amoghapasha is rechtstreeks op de rotswand geschilderd, overziet het hele gebied, en verspreid vanuit hier zijn zegeningen in het universum.

Lama Zopa Rinpoche:
“Alleen al door Amoghapasha’s heilige lichaam één keer te zien, verzamel je onvoorstelbare verdiensten. Wanneer je hem voortdurend ziet, is er geen sprake van dat je je afkeert van de verlichting. Je bereikt het weergaloze geluk van boeddhaschap met het ophouden van alle verduisteringen en de voltooiing van alle realisaties.”
Rinpoche moedigde studenten aan om vanwege de vele voordelen een afbeelding van Amoghapasha af te drukken en op te hangen.
Nóg sterker wordt de connectie met Amoghapasha wanneer je zélf een afbeelding van hem tekent/schildert, en dat is precies wat je zult leren in deze speciale retraite.
Door het tekenen van Amoghapasha (of Avalokiteshvara) in deze cursus eren we tevens Lama Zopa Rinpoche, die dan bijna een jaar overleden is.

Voor wie?
Deze cursus is geschikt voor zowel beginners (ja, ook als je geen tekenervaring hebt) als gevorderden.
In deze cursus kun je kiezen voor het tekenen van Amoghapasha of (de iets eenvoudiger vorm) Avalokiteshvara.
Beginners kunnen er ook voor kiezen om alleen het gezicht van de Bodhisattva te tekenen.

Programma
Deze retraite geeft je zoveel meer dan alleen het leren tekenen van Tibetaanse kunst.
Naast de tekensessies leer je meer over het onderwerp en iconografie via interessante lezingen. Elke ochtend is er een begeleide meditatie op het onderwerp. Ook leer je de mantra van de Boeddha met de betekenis ervan en hoe je daarmee kunt werken. Daarnaast is er een filmavond en heb je de tijd om heerlijke wandelingen in de omgeving te maken.
…Verwacht een goede sfeer en een groep fijne cursisten!

Inclusief
Drie overnachtingen in een kamer met eigen douche en toilet, onbeperkt koffie/thee/koekjes, en alle overheerlijke (vegetarische) maaltijden.

https://www.tibetan-buddhist-art.com

Evenement / Agenda delen: