Concert Fiche – Windbroke

Op Hodenpijl
21-01-2024
15:00
Schipluiden
Zuid-Holland
€ 23,-
muziek, zang en dans


Fiche – Twintig jaar verder…
“Fiche” is het Ierse woord voor het getal twintig en de naam van het nieuwe programma van Windbroke. De Keltische folkband met Zeeuwse wortels speelt dit nieuwe programma op zondag 21 januari bij Op Hodenpijl.

Twintig blijkt voor Windbroke dit jaar een bijzonder getal te zijn. Volgens de meest actieve herinneringen moet het twintig jaar geleden zijn dat de band voor het eerst in het openbaar speelde, een soort informeel jubileum dus!

Het programma “Fiche” bevat veel nieuw ontdekte Keltische muzikale pareltjes maar ook nieuwe of opnieuw gearrangeerde nummers. Windbroke neemt je in dit programma mee naar streken waar Keltische invloeden tot op de dag van vandaag nog merkbaar zijn in de muziek en deelt met het publiek hoe die liefde voor dit muziekgenre een Zeeuwse folkband al twintig jaar enthousiast houdt.

Bandhistorie:
In 1995 kocht Jan van Wallenburg, de Nestor van het gezelschap, zijn eerste whistle. Kort daarna ontdekte John van Rossum de Bodhran, het traditionele Ierse percussie-instrument. Door contact via beider partners, die collega’s waren, ontstond het initiatief om samen te gaan spelen. Hierbij sloten zich later verschillende muzikanten aan in wisselende samenstellingen. De muziekstijl was vanaf het begin gericht op traditionele Keltische muziek met als inspiratiebron bands als Lúnasa, Malinky en Cran. Ergens in 2004 werd pas het publiek opgezocht met enthousiaste reacties als gevolg. De huidige formatie ontstond in 2013 waarbij de band verder ging als viermansformatie. De vier mannen-van-een-zekere-leeftijd met een flinke dosis humor en relativerend vermogen vinden elkaar, hoe verschillend hun karakters ook mogen zijn, in de liefde voor het Keltische genre. In deze samenstelling werden twee albums gerealiseerd en groeide het aantal optredens fors. Tegenwoordig worden vaak historische of authentiek gebouwen zoals oude kerken opgezocht voor concerten. De uitstraling van dit soort gebouwen en de vaak verrassende akoestiek blijken een unieke match met de traditionele Keltische muziek van Windbroke op te leveren.

4 enthousiaste muzikale mannen, een zwik traditionele instrumenten, harmonieuze (samen)zang, lollige of wetenswaardige verhalen, authentieke tunes en songs, tranen-trekkende melancholische verstilling en tenen-tikkende uptempo nummers. Zomaar een greep uit de ingrediënten voor een concert van de Keltische Folkband Windbroke.

Huidige bezetting:
Ed van der Kuijl; zang, gitaar, Ierse bouzouki, mondharmonica.
Jaap van Liere; accordeon, gitaar, zang, banjo, mandoline, whistles, mondharmonica
John van Rossum; bodhran, percussie.
Jan van Wallenburg; whistles, in alle stemmingen maten en kleuren.

Prijs concert: € 23,-
Genoemde prijzen zijn exclusief €1,- servicekosten.
Evenement / Agenda delen: