‘De verdwenen bossen van Schotland’

Cocky van Dam
24-06-2023
14:00
Centrum-Nautilus te Hoeven vlakbij Etten-Leur
Noord-Brabant
20,00


Uitnodiging Storytellingmiddag ‘De verdwenen bossen van Schotland’, door Tanja Abbas bij Centrum Nautilus op 24 juni 2023

‘Is dit echt zo gebeurd?’, ‘Ik ben diep geraakt door het verhaal’, ‘Het was weer een eye opener, respect voor onze habitat!’, ‘Het was een meditatieve ervaring, ik liep daar gewoon met jullie!’, ’Jeetje, wat een avontuur’, ‘Heel erg mooi verteld’, ‘Ga met dit verhaal het land in!’

Dit is een kleine greep uit de positieve reacties naar aanleiding van de Storytellingavonden die ik samen met mijn partner Jos Korpadi in een kleine setting recent bij ons thuis heb georganiseerd. Hierdoor aangemoedigd gaan Jos en ik samen met dit verhaal het land in, om aandacht te vragen voor het welzijn van de bomen en bossen in Europa vanuit het perspectief van de bomen zelf.

Cocky van Dam van Centrum Nautilus bood spontaan haar prachtige, passende locatie aan om het verhaal over de verdwenen bossen van Schotland voor een breder publiek te vertellen.

Op de storytellingmiddag vertel ik een waargebeurd, magisch en spannend verhaal over een pelgrimstocht die ik samen met Jos in november 2021 in Schotland maakte, waar destijds in Glasgow de Klimaatconferentie werd gehouden. De reden was dat ik de bomen en de bossen van Europa een stem wilde geven. We spreken altijd over de bomen terwijl ze zelf geen stem hebben in onze besluitvorming. Nog steeds worden ze vooral als een gebruiksvoorwerp beschouwd, in plaats van een bewust wezen met zeer veel wijsheid, vooral over de evolutie van de Aarde. Ik richt mij op de bossen en bomen van Europa omdat veel van onze inheemse wijsheid juist op dit continent verloren gegaan, met desastreuze gevolgen voor de bossen en bomen.

De hele pelgrimstocht is vooral intuïtief geleid door de bomen zelf. Deze rechtstreekse taal van de bomen is dieper in mijn wezen gekomen toen er rondom ons huis in 2019 een grote hoeveelheid gezonde bomen gekapt werden door het bosbeheer. Sindsdien heb ik mij op allerlei wijzen verder verdiept in hun wereld.

Inmiddels schrijf ik verhalen over mijn ontmoetingen met bomen, de Stichting Free Forests is opgezet (www.freeforests.org) en ik heb het initiatief genomen voor de documentaire Tree Talk. Samen met de Roemeense filmmaakster Delia Spatareanu heb ik 6 weken lang dwars door een gortdroog Europa gereisd om mensen te interviewen die ieder op hun geheel eigen wijze de taal van de bomen en bossen verstaan. De documentaire is een wake-up call en het is tegelijkertijd een hoopgevend verhaal.

Dit alles is liefdewerk in ontwikkeling voor de bomen en bossen van Europa. Het komt diep vanbinnen en ik besteed er op dit moment vrijwel al mijn tijd aan. Het is onafhankelijk, niet gestuurd en vrij. De opbrengst van deze middag is voor het afronden van de documentaire ‘Tree Talk’ (https://www.freeforests.org/treetalkfilm). Jullie worden van harte uitgenodigd om met ons mee op avontuur te gaan en de taal van de bomen mee te voelen. Na afloop is er alle ruimte voor een informeel samenzijn, ook met de bomen bij Centrum Nautilus.

Datum: zaterdag 24 juni 2023
Kosten: 20 euro p.p. of een vrije gift ter ondersteuning van de film
Start tijd van de lezingen is van: 14.00 tot 16.30 uur inloop vanaf 13.30 uur.
Maximaal aantal deelnemers: 30 pers.

Inschrijven bij Centrum-Nautilus.
Evenement / Agenda delen: