lezing Vrijheid, vrije wil en verantwoordelijkheid

Rozenkruis Hilversum
16-05-2023
20:00
Centrum Hilversum
Noord-Holland
vrjwillig


Vrijheid is enerzijds het hoogste goed voor een mens en anderzijds vaak een uiterst complex begrip. Hetzelfde geldt voor de vrije wil. Al meer dan tien jaar verschijnen er populairwetenschappelijke boeken die laten zien dat de vrije wil een illusie is, zoals de bestseller van Dick Swaab uit 2010 “Wij zijn ons brein”. Onbewuste hersenprocessen zouden ons gedrag sturen.

Maar als dat zo is, is de mens niet langer verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag. Hoe moet het dan verder met de ethiek en de rechtspraak die er vanuit gaan dat de mens verantwoordelijk is voor zijn eigen gedrag? Het zou tot een aardverschuiving kunnen leiden in het menselijk denken.

De lezing biedt een overzicht hoe het denken over vrijheid en de vrije wil zich in de loop der geschiedenis heeft ontwikkeld. Uiteraard is er ook ruime aandacht voor de manier waarop een rozenkruiser omgaat met begrippen als vrijheid, de vrije wil en verantwoordelijkheid.

Er is voor de bezoekers volop gelegenheid om onderling en met de spreker van gedachten te wisselen. Deze lezing is vrij toegankelijk. Het begint om 20.00 uur en is afgelopen rond 22.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur met koffie en thee.

Datum: 16-5-2023 , adres: Koninginneweg 41, 1217 KT Hilversum. Meer informatie www.rozenkruis.nl/hilversum of 023-5186185
Evenement / Agenda delen: