Zikr (muzikale meditatie) in de Universel

Sufi Way Associates
20-04-2023
20:00
Universel (Soefitempel), Katwijk a. Zee
Zuid-Holland
€7, minimum
meditatie
muziek, zang en dans


Deze muzikale meditatie of zikr vindt plaats in de schitterende, onder alle Katwijkers bekende, Universel, oftewel de 'Soefitempel' in de Katwijkse duinen. Deze keer wordt de Zikr geleid door Khidr Braakman.
Zikr is een vorm van meditatie uit de soefi-traditie. Het woord ”zikr” (of ”zik’r” of ”dhikr”) betekent letterlijk ’je herinneren’, d.w.z. herinneren wat je oorsprong is. Je wendt je met je hele wezen tot de ene, binnen je en buiten je. Zingend, meestal met ondersteuning van een of meer instrumenten (wij gebruiken een draagbaar z.g. ’Indiaas’ harmonium) herhalen we een devotionele of mantra-achtige tekst op een specifieke toonladder. Soms is er geen tekst en herhalen we alleen de melodie. Er zijn, qua vorm, verschillende tradities; van ritmisch, met begeleiding van trommels, tot traag en melodieus. De Sufi Way kent een rijke traditie van melodieuze Zikr melodieën; sinds Sufi Inayat Khan deze meditatievorm naar het westen bracht heeft elke volgende Pir nieuwe melodieën aan de traditie bijgedragen.

Zie de website https://sufiway.nl voor details over de locatie; opgave tevoren wordt op prijs gesteld maar is niet verplicht.
Evenement / Agenda delen: