lezing in de zaal in Laren (nh) en online

Ineke Visser (Landelijk Expertisecentrum Sterven)
22-01-2023
10:30
Muziekcentrum Schering en Inslag in Laren (nh)
Noord-Holland
€ 15,00
Uncategorized


lneke Visser,

oud-hospicecoördinator en initiatiefnemer van het Landelijk Expertisecentrum Sterven. Zij deed voor vooraanstaand neuropsychiater Peter Fenwick (UK) onderzoek naar ‘end-of-live experiences’ en is auteur van onder andere ‘In het licht van sterven. Ervaringen op de grens van leven en dood’. Zij is docent en schrijft en spreekt over sterven.

In onze samenleving is kunnen we steeds meer zelf bepalen hoe we willen sterven. Je mag de regie zelf in eigen hand nemen. Wat doet je keuze met jezelf, en met je dierbaren? Kan het verbindend werken of juist niet. Kan een eigen keuze helend zijn? Of intiem?
Sterven is een wezenlijk en natuurlijk onderdeel van het leven. Het is een diepmenselijke ervaring die raakt aan het mysterie. In onze, schijnbaar, maakbare samenleving neemt de behoefte aan regie en zelfbeschikking echter toe met als gevolg een toenemende vraag naar euthanasie, palliatieve sedatie en in mindere mate stoppen met eten en drinken. In haar lezing gaat Ineke in op de manieren die er zijn om het levenseinde tegemoet te treden waarbij ze de weg wil vrijmaken voor een ander verhaal over sterven. Een verhaal over intimiteit, verbondenheid en heling. Een verhaal over de wonderbaarlijke ervaringen op de grens van leven en dood. Een verhaal dat duidelijk maakt dat er diepgaand betekenis schuilt in sterven.

Evenement / Agenda delen: