Lezing “van communicatie naar relatie”

André Wierenga-Joosten, Centrum voor Bezieling
12-12-2022
19:30
Centrum voor Bezieling
Groningen
€10,-
Uncategorized


Communicatie lijkt vanzelfsprekend maar is dat ook zo? Er worden al decennialang allerlei cursussen en opleidingen gegeven in communicatie, dus blijkbaar ligt daar een sterke behoefte en mogen we al op voorhand vaststellen dat communiceren best een hele uitdaging is ...
Want als je goed oplet, dan zie je dat we tijdens een gesprek vaak maar amper in gaan op wat er wordt gezegd. We zitten als mens veelal vol van onze eigen ideeën, indrukken, overtuigingen, beelden en herinneringen. En zo vertalen we dat wat we horen (of denken te horen) al snel naar onze eigen maatstaven. Dat betekent dat we eigenlijk niet echt luisteren naar de ander en in feite is er dan geen echt contact, geen wezenlijke communicatie.
Het niet goed communiceren is echter al van alle tijden; in de Bijbel wordt al gesproken over “de toren van Babel”, waar mensen volkomen langs elkaar heen communiceerden omdat er sprake was van allerlei verschillende dialecten of talen.
In de huidige tijd zien we veel armoede in communicatie. Reizend met het openbaar vervoer is iedereen gericht op zijn of haar mobiele telefoon waardoor er nagenoeg geen gesprek mogelijk is met elkaar, terwijl het juist een kans is om verbinding te leggen. Want als mens is het hebben van verbinding essentieel. Mensen zijn sociaal-affectieve wezens die zich alleen goed kunnen voelen als ze wezenlijk kunnen relateren met andere mensen. Daardoor is er affectieve armoede ontstaan en dat maakt dat we ons ook minder veilig zijn gaan voelen.
André zal ons in deze lezing meenemen in de wereld van communiceren en relateren. Hij zal daarbij gebruik maken van herkenbare voorbeelden en je bent uitgenodigd om ook jouw ervaringen en vragen in te brengen.
Je bent van harte welkom om erbij te zijn, zodat we gezamenlijk onze inzichten kunnen delen. Het is fijn als je je vooraf bij ons aanmeldt. Kan je er niet bij zijn, maar heb je wel interesse, dan kan je aanmelden om de geluidsopname een dag later per mail of whatsapp te ontvangen.

Voor meer informatie: andre_wierenga@hotmail.com of tel. 0597-795034 of 06-12339615.

Kosten: €10,- p.p.
Evenement / Agenda delen: