Sjamanistische ratel maken

Lilian Timmermans, energetisch therapeut met een sjamanistisch knipoog
17-08-2022
13:00
T Good in Panheel
Limburg
€ 66
ceremonie
healing


SJAMANENRATEL MAKEN IS EEN CADEAU AAN JEZELF
De sjamanenratel en de drum (ook de stem) zijn van oudsher machtige middelen voor de sjamaan om in alle werelden te reizen, in trance te komen, genezingen te verrichten, dolende zielen de weg terug in hun lichaam te wijzen en zich met de spirits en krachten te verbinden.
Een Sjamanen ratel ga je in de eerste instantie maken om jezelf te helen. Om jou verder te helpen op je pad hier op Moeder Aarde en daarna kun je er eventueel anderen mee helpen. Het harte klop van Moeder Aarde, het ritme brengt je in een andere staat van bewustzijn, naar het onzichtbare, zodat je beter in staat bent om naar de spirits te kunnen luisteren.
We maken een ratel van dierenhuid in de vorm die jij wenst, creëert. Je hebt de keuze uit verschillende huiden, al naar gelang er op dat moment is natuurlijk. Paard is ruim voldoende aanwezig op dit moment.
Er zullen enkele Sjamanistische rituelen worden uitgevoerd, o.a. een gewijde ruimte creëren en een reinigingsritueel. Ook zullen we de spirits van het hout en het dier bedanken. Als de ratel klaar is zal er een inwijding in het medicijnwiel plaatsvinden, waarvoor je wordt uitgenodigd, waarbij jij en je ratel je nog meer zullen gaan verbinden. Dit zal gebeuren bij een vuurceremonie en in het Medicijnwiel. Let op dit is niet op de dag zelf. Voor diegene die een (oceaan)drum of ratel gemaakt hebben is dat dan uiteraard gratis en word je uitgenodigd.
Ratels zijn attributen van de sjamaan. Deze worden ingezet bij het oproepen van de spirits. Het handvat symboliseert de wereldboom en de "container" het universum. Je kan je eigen boomsoort hiervoor gebruiken, de mijn is de hazelaar, dus dat zou een mooi handvat kunnen zijn. De zaden, (edel) steentjes, noten zijn de geesten van de voorouders. Door met de ratel te schudden, worden deze geesten geactiveerd en kunnen ze je bijstaan tijdens je trancereis. De ratel hoort bij het element vuur, denk daarbij aan je geestdrift en jouw kracht om te verteren, te zuiveren en te transformeren.

Met de hulp van de ratel, verander je je bewustzijn. Het fijne van een ratel is dat deze niet te zwaar is zodat je hem een lange tijd kan gebruiken, zonder een lamme arm te krijgen. Om de sjamanistische trance op te roepen en in stand te houden blijft het tempo waarin de ratel klinkt steeds precies hetzelfde, dat betekent meestal dat hij per minuut ergens tussen de 180 en 220 keer wordt geschud. Je kunt de ratel dus gebruiken om in trance te komen, maar ook om één specifieke kracht mee op te roepen, bv. een bepaald dier, windrichting, elementen, mannelijke of vrouwelijke energie….
Die ratel gebruik je dan ook alleen maar daarvoor. Je kan dan bv. nagels of iets anders van een dier waarmee je wil werken in de container doen of eraan hangen. Of je doet een stukje boomwortel erin om beter te leren gronden of kleine kristallen. Als je een ratel wil maken voor het element water kan je er schelpjes of riviersteentjes in doen of aanhangen. Het zijn maar ideeën, maar hem vooral op je gevoel, je intuïtie of zoals je doorgekregen hebt bij een transreis...
Ze kunnen gemaakt worden van allerlei materialen, klauwen, pootjes, tanden, slakkenhuizen, leer en mosselschelpen, zaaddozen, bessen en noten. Vaak zie je ook veren aan de ratel of drumstok hangen. Hierdoor kan makkelijker gevlogen worden naar andere werelden. Ook is er vaak een kruisjes te zien op deze stokken, dat is het teken dat deze verbonden is met de 4 windstreken, deze worden er tijdens de inwijding opgezet.
Neem de tijd om de Ziel van je ratel, dier en boom te laten kennismaken met jouw Ziel. Neem je ratel mee naar bed, mooie doek eromheen. Geef het een cadeau, iets van ijzer, dit weert slechte energie af of een edelsteentje die dat doet. Praat met je ratel, net zoals met je drum en laat haar je huis en omgeving zien en stel haar voor aan je helpers, je gidsen, je engelen, je totemdier en neem de tijd om je band te laten groeien, Welkom heten is het begin en reinig haar geregeld met salie, Palo Santo, wierook e.d. en bedank haar ook steeds voor het werk ze voor je doet.
Geef jezelf ook vaker een ratel douche, het brengt je hoofd en gedachten tot rust en verbind je met je hogere zelf en je Ziel. Ratel eerst zoals je gevoel is, druk waarschijnlijk en laat dit langzaam aan langzamer worden, zodat je in een alfa staat komt, een heerlijke staat tussen slapen en waken, maar zeer ontspannen. Goed oefenen, dan schiet je er vlug in en zal je lijf en je geest er je dankbaar voor zijn. Ik hoop je te ontmoeten om samen een ratel te maken, liefs Lilian


Evenement / Agenda delen: