Evenement 06-09-19 : Lezing: De kansen van kanker, helende perspectieven


Lezing: De kansen van kanker, helende perspectieven

Houder:
Ben Rovers Coach | Astroloog | tekstschrijver
  Provincie:
Noord-Brabant
Datum:
vrijdag, 6 september 2019
  Locatie:
Praktijk Ben Rovers - Rosmalen
Tijd:
20-22 uur
  Google Maps:
Bijdrage:
€ 15
  Website:
Categorie:
persoonlijke groei
  E-mail:

infoatbenrovers .com

Kanker alleen een ‘vijand’?

 

Iedere dag krijgen in Nederland meer dan 300 mensen de diagnose kanker. Eén op de drie mensen ontwikkelt ergens in het leven deze ziekte. Dit betekent dat we er allemaal op enig moment mee te maken krijgen, direct of indirect. Ik was 11 jaar oud toen mijn moeder overleed aan kanker. En 54 jaar toen ik het zelf kreeg. Dat was vorig jaar. Deze ervaring zette me aan het denken over hoe we als mensen en als samenleving omgaan met deze ziekte.

Zo viel het woordgebruik me op: kanker wordt vaak omschreven als ‘kwaadaardige’ celdeling, een ‘vijand’ die bestreden dient te worden. In het ziekenhuis stonden folders met titels als ‘vechten tegen kanker’. Hoewel ik de destructieve kant van kanker zelf ook wel heb gezien, vroeg ik me af: is er niet ook een ander perspectief mogelijk? Kan kanker mij, maar ook ons -als mensen in deze tijd, iets brengen? En zo ja, wat dan? Ik ben tot de conclusie gekomen dat we een nieuw perspectief kunnen gebruiken, een perspectief dat ons helpt en heelt in plaats van ons een ‘vijand’ aanpraat.

In deze lezing laat ik zien welke aannames op een diep niveau ten grondslag liggen aan onze kijk op ziekte en hoe die bepalen hoe we tegen dit fenomeen aankijken. Ik zal de dominante aanname, waarop het huidige medisch model is gebaseerd, afzetten tegen de (twee) alternatieven. Vervolgens bespreek in enkele perspectieven die in mijn optiek kunnen helpen bij het doorgronden van meer positieve betekenissen van kanker in ons leven. Ik kijk hiervoor o.a. naar de hermetische filosofie en de rol van lichaam, ziel en geest. Daarnaast kijk ik naar de astrologie, als systeem dat symbolische betekenis kan verlenen aan ziekte in het algemeen en kanker in het bijzonder. Bezoekers worden uigenodigd hun ervaringen te delen.

MEER INFO / AANMELDEN